Girl Online
useful tips for new blogger
Friday, 8 June 2012 • 8:39 pm • 0 comments
Tumblr_m54sqazo6z1r19ij5o1_500_large


Hye. sejuknyaaa ! huhhh~~ sejuk ? hujan ke? ehh,tidaklaa..for ur information,di Sabah sekaranh hujan u ols.. haha,sedjukk gila weyh kat sini. anyway,just forget about it. malam ni ila maw kasikk korang some tips . especially for newbie. tarataw apa tu newbie? newbie tu blogger baru lerr.. so,lets start.

Template

1. Pilih template yang korang rasa amat bersesuaian. I prefer classic template adalah yang terbaik untuk newbie2 sekalian. sebab hape ? sebab classic template ni tak semak and tak lambat loading. tap kalau korang tetap jugak nak template designer tu boleh jugak..ila tidak halang pun. template designer ni pun best jugak sebab kita boleh design blog kita sendiri en? tapi kena pandai letak widget2lah..

Widgets or gadjets

2. haa,bab ni yang korang kena focus betul-betul . Pilih widget yang korang rasa berguna sahaja okay? macam widget2 clock tah papa tah,yang macam tu lebih baik tak payah. dahlah bikin lambat loading,berat lagi blog.. hemh,konpemlah tekan "x" merah terus. ye dakk? so,pilihlah widget yang korang rasa berguna . kalau macam followers widget tu,itu pun baik takpayah sebab di dashboard korang pungg ada kan? haa,ni satu lagi. kalau boleh,nak cantikkan belog tu,guna salji ja lah .. tu pun boleh beratkan blog korang jugak kalau guna object yang besar bebeno.. < <*haha,typo*

Songs

3. bahagian songs ni, baik korang guna mini mp3 tu ja lah.. nak tengok tuto ? sini weyh ! sebab dia tak berat sangat.. ngamlah dengan saiznya,dah nama pung mini en?

Nama blog marquee

4. okay,this one. kalau nak kasikk cun melecun blog tu. takyahlah nak buat title bog tu marquee,tahu kan apa tu marquee.. alah,yang tulisan kat dalam tab tu bergerak2..haa,know it? *brokennnn* yes,yang tu lah.. buat simple2 jaa..takyah nak buat gerak2..

So? nak tukar classic template? refer tutorial here. sini lagi weyh !

sekian.
kalau rasa tutorial kali ni berguna,sila lah klik sini dengan seikhlas hati. maceh kawan.



PASTFUTURE


welcome to my humble abode! i literally sucks at expressing my emotion, that's why i decided to start a blog, to express everything i am feeling at the moment. i live for my pets and food. x


MOOD BOARD




Template by x
Basecodes x
Other stuffs xxxxx

All Right Reserved 2012 by Girl Online